- Staatssecretaris Marnix van Rij wil dat de Kamer dit jaar alsnog de wet behandelt die belastingregels versoepelt voor startups.
- De stemming erover werd in de vorige kabinetsperiode uitgesteld, omdat de Kamer zelf en de Raad van State grote zorgen hadden geuit over de risico’s op misbruik van de regeling.
- Met de wet wordt uitbetaling in aandelenopties aantrekkelijker, omdat werknemers meer keuzevrijheid krijgen over het moment waarop ze daar belasting over betalen.
- Lees ook: Oprichter van fintech Mollie bekritiseert Nederlandse startupklimaat in reactie op verheugd bericht van prins Constantijn: ‘We voelen ons niet gesteund’
De Kamer gaat dit jaar alsnog de belastingwet behandelen die regels versoepelt voor startups en het voor deze beginnende bedrijven makkelijker maakt werknemers aan te trekken. Dat vraagt althans verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij.
De wet zou eigenlijk al dit jaar ingaan, maar de voorganger van Van Rij (Hans Vijlbrief) had de Kamer gevraagd nog even niet te stemmen over de wet, omdat de Kamer zelf en bijvoorbeeld de Raad van State grote zorgen hadden geuit.
Het gaat om een wetswijziging die vooral beginnende bedrijven (startups en zogenoemde scale-ups) en hun werknemers moet helpen. Startups betalen hun werknemers weleens in aandelenopties, bijvoorbeeld in aanvulling op een vast salaris. Dan krijgen de werknemers het recht op aandelen in het bedrijf tegen een bepaalde prijs.
Over deze opties moeten werknemers belasting betalen, omdat het wel een vorm van loon is. De nieuwe wetswijziging zorgt ervoor dat werknemers meer keuzevrijheid krijgen over het moment waarop ze belasting over de opties betalen.
Startups hameren al lang op deze wijziging. Deze zal ze namelijk helpen talent aan te trekken, omdat het uitbetalen in aandelenopties voor de beginnende ondernemer én de werknemer aantrekkelijk is. De keuzevrijheid geeft werknemers de opties de belasting te betalen op het moment dat ze daar genoeg geld voor hebben.
Onlangs schreef oprichter Adriaan Mol van fintech Mollie nog dat Nederlandse techbedrijven zich niet gesteund voelen door de overheid in hun pogingen talent te behouden voor ons land. Mol deed dat in reactie op een bericht van prins Constantijn op LinkedIn over Amsterdam als waardevolste techstad van Europa, “iets om trots op te zijn.”.
Maar volgens Mol is het voor techbedrijven in ons land “bijzonder lastig” om werknemers goed te compenseren en mee te laten delen in het succes van de bedrijven. Daardoor gaat er volgens hem veel talent verloren aan techbedrijven buiten Nederland.
Zorgen over mogelijk misbruik
De Kamer maakt zich zorgen dat ook grote bedrijven gebruik kunnen maken van de soepeler regeling, terwijl die eigenlijk alleen voor startups is bedoeld. Ook bestaat het risico dat er misbruik wordt gemaakt van de regeling, vrezen partijen, en zijn er zorgen over de uitvoering.
In reactie daarop heeft Van Rij "meerdere mogelijkheden verkend", maar uiteindelijk besloten het voorstel niet aan te passen. Het beperken van de soepelere regels tot bijvoorbeeld bedrijven met maximaal 100 of 250 werknemers, "zal de uitvoering verder compliceren", aldus de staatssecretaris. Daarnaast vreest hij dat bedrijven hun personeelsbestand "kunstmatig" klein houden.
Het risico op misbruik lijkt bij nader inzien ook mee te vallen, zegt Van Rij. Hij benadrukt dat het alleen maar gaat om een verschuiving van het moment waarop belasting wordt betaald: het is niet zo dat over de aandelenopties helemaal geen belasting wordt betaald. De komende tijd wordt "in de gaten" gehouden of misbruik genoeg voorkomen wordt, voegt Van Rij daaraan toe.
Als de behandeling nu verloopt zoals gepland, zal de wet vanaf 1 januari volgend jaar gelden.